صبا هنر (سینما / تئاتر / هنر )

(محمد مهدی قاهری )

صبا هنر (سینما / تئاتر / هنر )

(محمد مهدی قاهری )

نقد نمایشنامه سه خواهر ازنگاه بی بی سی

نمایشنامه سه خواهر ازنگاه بی بی سی
 نمایشنامه سه خواهر ازنگاه بی بی سی







نمایشنامه سه خواهر به کارگردانی محمود رضا رحیمی در تالار نو در مهرماه ۱۳۸۴ بر روی صحنه رفته است. این نمایشنامه اثر نمایشنامه و داستان نویس طنز پرداز روسی آنتون چخوف است که توسط این کارگردان سال پیش به مناسبت هفته چخوف برروی صحنه رفت.

سه خواهر به همراه مرغ دریایی، دایی وانیا و باغ آلبالو از نمایشنامه های بلند آنتون چخوف اند که نویسنده در طول ۸سال آخر عمرخود (۱۸۹۶- ۱۹۰۴) آنها را نوشت. خلق این آثار مقام چخوف نمایشنامه نویس را هم تراز چخوف داستان نویس کرد.

این نمایشنامه های بلند به خوبی شرایط تغییر وتحول روسیه را درابعاد گوناگون و بدون شعار زدگی ارائه می کند. این تغییر وتحول در مرغ دریایی در چالش هنر و هنرمند به ضرورت دیدگاه جدید به زندگی اشاره می کند.

در دایی وانیا تاکید می کند که انسان های ساده در عصر جدید دوامی ندارند. در سه خواهر که زنانه ترین نمایش چخوف است، یاد آوری می کند که زنان بدون اتکا به خود نمی توانند به آرزوهای خود برسند و در باغ آلبالو، چخوف به تغییر وتحول اجتناب ناپذیر گذر از دوران فئودالی به دوران بورژوازی اشاره می کند.

سه خواهر به نامه های الگا، ماشا و ایرنا که به همراه برادرشان آندره در خانه پدری زندگی می کنند، آرزوی رفتن به مسکو را دارند. آنها پدر و مادر خود را از دست داده اند. پدر آنها افسر عالیرتبه ارتش بوده که در شهر کوچکی همراه با خانواده اش زندگی می کرده است. آنها به روال زمان پدرشان در پی برگزاری میهمانی های با شکوه هستند و هر کدام به دو سه زبان صحبت می کنند. آندره برادر آنها تمرین ویلون می کند و آنها دوست دارند که او استاد دانشگاه شود. آندره با زنی معمولی ازدواج می کند وارد شورای شهر می شود. به مرور ناتاشا زن آندره خانه را از چنگ آنها در می آورد. سرانجام سه خواهر به آرزوی خود نمی رسند.

محمود رضا رحیمی نمایش سه خواهر را بر مینای "پرفورمنس آرت" کارگردانی کرده است. کارگردان معتقد است که در عصر حاضر کلام تاثیر سابق را در مخاطب ندارد. بنابراین تصاویر نقش گویاتری را برای انتقال مفاهیم بازی می کنند.

"پرفورمنس آرت"

در بروشور نمایش توضیحی در خصوص "پرفورمنس آرت" آمده است: "وقتی هنرهای تجسمی با پیچیدگی های مفهومی باعث شد که هنرمند خود برای تکمیل آن به میدان هنری قدم گذارد. تماشاگر در حضور موثر و با ارتباطی که بین اثر هنری و هنرمند به وجود می آمد به درک بهتر اثر هنری و ایجاد ارتباط با آن پرداخت."

"از همین جا بود که هنرهای مفهومی پا به عرصه درام گذاشت و با نام "پرفورمنس آرت" که توسط منتقدان دهه های سی و چهل قرن بیست بر آن گذاشته شد، به راهی برای تولید آثار هنری تبدیل شد. از این جهت "پرفورمنس آرت" توانایی اجرای درام را صد چندان کرد و از آن پس ملزومات آن یعنی هنر بدن- هنر نقاشی- هنر مجسمه- هنر ویدیو- هنر محیط - هنر رقص- هنر موسیقی و... بدون اینکه از حیطه خلاقیت خودشان خارج شوند در هنرهای نمایشی اجرا به تبیین نکات تازه تری پرداختند."

به این منظور تماشاچی از زمانی که از در ورودی قدم به داخل می گذارد تا رسیدن به صحنه نمایش این "پرفورمنس آرت" بر مبنای نمایش سه خواهر برای او اجرا می شود. در ابتدا بازیگران میمو درام ( نمایش بی کلام) نمایش به طور ثابت و به شکل های مختلف بدنی تماشاچی را به سالن اجرا راهنمایی می کنند.

در راهروی منتهی به سالن اجرا دو مجسمه قراردارد که از شخصیت های نمایش هستند ( توزنباخ و ماشا) . بازیگران در حال و هوای شخصیت بازی در کنار تماشاچیان هستند. در این راهرو نمایشگاهی از عکس های اجرا نمایش در معرض دید تماشاچی است.

پس از مدت کوتاهی تماشاچی وارد سالن نمایش می شود و درام سه خواهر آغاز می شود. در میان صحنه های نمایش سه بازیگری میمو درام سراپا سیاه پوش حضور پیدا می کنند و در ارتباط با صحنه مفهومی را اجرا می کنند.

زمان این نمایش ۷۵ دقیقه است. اصل نمایشنامه حدود سه ساعت زمان می برد. برای اجرا گروه نمایشی با حذف بخش عظیمی از نمایش و شخصیت ها و جایگزین کردن میمودرام و مجسمه ها به نمایش خواسته است که با مفاهیم تصویری جای مفاهیم کلامی را بگیرد.

اجرای میمودرام ونمایش مجسمه ها و عکس ها قبل از آغاز نمایش ذهن تماشاچی را به خود مشغول می کند. ولی وقفه کوتاهی که تا شروع نمایش این حال وهوا از ذهن می رود.

"پرفورمنس آرت" را نقطه اتصال هنر تجسمی وهنر نمایش می دانند. در این نوع از هنر بیننده در جریان روند خلاقیت قرار می گیرد. از وپژگی های "پرفورمنس آرت" این خط اتصال و اتفاقات در لحظه است.

در سه خواهر وقتی تماشاچی وارد سالن نمایش می شود و وقفه کوتاه تا آغاز نمایش کاملاً این ارتباط را قطع می کند. حضور قوی شخصیت نمایش سه خواهر، به ناچار بازیگران را به درون خود می کشاند، که با توجه به روش اجرا در مقابل آن قرارمی گرفت.

استفاده از کلام به شکل صدای ضبط شده شخصیت های نمایشنامه های دیگر چخوف که در میان توقف های اجرایی نمایش شنیده می شد. با توجه به اعتقاد بیشتر کارگردان به مفاهیم تصویری تا کلامی، در مقابل خواست او قرار می گرفت.

البته انتخاب گوشه هایی از متن های دیگر چخوف که یکپارچگی اندیشه نویسنده را نشان می دهد، جالب توجه است.

ضرورت تغییر دورانی به دوران دیگر از مفاهیم نمایشنامه های چخوف است. هرکس که شرایط تغییر را درک نکند، حتی دارای دانش وهنر باشد، محکوم به زوال است. انتخاب لباس های امروزی و استفاده از ابزارهای امروزی در نمایش، بیننده را به مفهوم درون نمایش نزدیک می کرد.

نمایش سه خواهر

بازیگران : مصطفی طاری، الهه گلپری، بهنام تشکر، ندا مقصودی، رضا آحادی، آذر خوارزمی و سروش کریمی
نویسنده: آنتون چخوف
تنظیم برای اجرا: نازنین گودرزیان
کارگردان: محمود رضا رحیمی
گروه میمو درام: رضا کشاورز- کیاسا ناظران- داود رشیدی علوی
آهنگساز: آرش عادل پور طراح صحنه ونور: سیامک محمدی طراح لباس: نازنین گودرزیان
طراح پوستر و بروشور: سعید فتحی- مریم مجیدی
عکس: مهران گل محمدی- مریم مجیدی طراحی و اجرای مجسمه: رامین اعتمادی

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد